သံဓာတ်အာဟာရချို့တဲ့ခြင်း(Fe)- ပန်းဂေါ်ဖီ ၇၀၈၈- သံဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း- ပန်းဂေါ်ဖီ- အဓိကပုံရိပ်
အရွက်နုများတွင် အစိမ်းရောင်ပျက်ပြယ်ခြင်းသည် သံဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း၏ ပုံမှန်လက္ခဏာ ဖြစ်ပါတယ်။
လက္ခဏာဖော်ပြချက်
အရွက်နုများတွင် အစိမ်းရောင်ပျက်ပြယ်ခြင်းသည် သံဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်းရဲ့ ပုံမှန်လက္ခဏာ ဖြစ်ပါတယ်။ လက္ခဏာဖြစ်ထွန်းခြင်း၏ အစောပိုင်းအချိန်တွင် ရွက်ကြောများစိမ်းနေသော်လည်း အရွက်ရဲ့အရောင်များပျက်ပြယ်ခြင်း ဖြစ်ပေါ်ပါတယ်။ သံဓာတ်ဆက်လက်ချို့တဲ့နေပါက အရွက်ပုံပျက်သွားမှု တစ်စုံတစ်ရာမရှိပဲ အမြစ်ကြီးထွားမှုနှင့် အပင်အစိတ်အပိုင်း၏ အပေါ်ပိုင်းများ ကြီးထွားမှုကျဆင်းစေပါတယ်။
pH မြင့်တက်ခြင်း၊ ရေဝှပ်သောမြေကြီး၊ ကယ်လ်စီယမ်ကာဗွန်နိပ်ပါဝင်သော မြေကြီး၊ ကော့ပါးဓာတ်များပြားခြင်း၊ မဂ္ဂနိးစ် သို့မဟုတ် ဇင့်ပါသောမြေကြီးများကြောင့် ပိုမိုဆိုးဝါးစေပါတယ်။
ကနဦးအရွက်ဖွံ့ဖြိုးမှုနှင့် သီးနှံထုတ်လုပ်မှုတို့အတွက် အရေးကြီးပါတယ်။ အခြားအာဟာရများနှင့် နှိုင်းယှဉ်ပါက ပမာဏအများအပြားလိုအပ်ပါတယ်။
ဖြစ်ပွားရခြင်းအကြောင်းရင်ဖော်ပြချက်
သံဓာတ်ချို့တဲ့မှု (ဓာတ်ပုံ- မုန်ညင်းဖြူ)။ပန်းဂေါ်ဖီတွင် သံဓာတ်ချို့တဲ့မှုကိုအလွန်ရှားပါးစွာတွေ့ရှိရပါတယ်။ သံဓာတ်စုတ်ယူမှုကို pH မြင့်မားမှု၊ မြေကြီးထဲတွင် ကော့ပါး(Cu)၊ ကဒ်မီယမ် (Cd)၊ နီကယ်(Ni)တို့ပါဝင်မှုနှင့် ရေဝှပ်မှုတို့ကြောင့် အတားအဆီးဖြစ်စေပါတယ်။လက္ခဏာများသည် မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့မှုနှင့် ဆင်တူပါတယ် ။