fbpx

ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း - ကော်ဖီ

သီးနှံအာဟာရ ချို့တဲ့ခြင်းများ - ကော်ဖီ

သီးနှံအဟာရ

N နိုက်ထရိုဂျင်
B ဘိုရွန်
Cu ကော့ပါး
Fe အိုင်ရွန်း (သံဓာတ်)
Mn မဂ္ဂနီး
Mo မော်လီဒီနမ်
Zn ဇင့်
P ဖော့စဖောရပ်
Mg မဂ္ဂနီစီယမ်
Ca ကယ်လစီယမ်
K ပိုတက်ဆီယမ်
S ဆာလဖာ

အားလုံးကို ကြည့်ရန်

ကော်ဖီ အဝါရောင်ပြောင်းခြင်း

Sintomas

အရွက်ရင့်များတွင် အရွက်အနားများမှ အရွက်အခြေအထိ ပုံမုန်မဟုတ်သော အဝါရောင်အစက်များ ပျံ့နှံ့နေပါသည်။ အညိုရောင်ဆဲလ်သေစက်များသည် အဝါရောင် တစ်သျှူးများအတွင်း ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ ချို့တဲ့မူပြင်းထန်လာလျှင် အရွက်အထိပ်များနှင့် အရွက်အနားများတွင် အမဲရောင် ဆဲလ်သေစက်များ ပြသနေပြီး အရွက်နေလောင်ခြင်းသည် ပိုတက်စီယမ်ချို့တဲ့သည့် သိသာသော လက္ခဏာဖြစ်ပါသည်။ အရောင်မှိုင်းပြီး အညိုဖျော့ရောင်အကွက်များသည် အရွက်ကြော တစ်လျှောက် စတင်ပြီး ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ အပင်ကြီးထွားမူ လျှော့နည်းလာပြီး အပင်အမြင့်အပေါ် ထိခိုက်မူမြောက်များစွာ မဖြစ်ပေါ်ပါ။

Causas

ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း (K) အရွက်တွင် ဖြစ်ပေါ်သော လက္ခဏာများသည် မဂ္ဂနီစ် (Mn) (သို့) ဖော့စဖောရပ် (P) ချို့တဲ့မှုနှင့် ဆင်တူပါသည်။ စိမ်းဝါရောင်အကွက်များဖြစ်ပေါ်ပြီး အညိုရောင်ဆဲလ်သေကွက်များ ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ သို့သော် Mn ချို့တဲ့မှုသည် ပို၍ငယ်ရွယ်သော အရွက်များ (ရွက်နုများ) တွင် စတင်တွေ့ရှိရပါသည်။ မဂ္ဂနီစီယမ်(Mg) ချို့တဲ့မှုသည် ရွက်ကြောကြားဧရိယာများတွင် အဝါရောင်ဆဲလ်ကွက်များနှင့် နောက်ပိုင်းတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ဖြစ်ပေါ်ပါသည်။ သိုသော် အရွက် ဧရိယာ အားလုံးသို့ ပြန့်နှံ့သွားပြီး အရွက်ထိပ် သို့မဟုတ် အရွက်အနားများတွင် သီးသန့်ရှိမနေပါ။

Potassium is important for

  • အရွက်အရည်အသွေးကောင်းမွန်စေရန် ကူညီပေးနိုင်ခြင်း။
  • အပင်ရေ စီမံခန့်ခွဲမူ ကောင်းမွန်လာခြင်း။
  • ပိုတက်စီယမ်ဓာတ်သည် အပင်အများစုတွင် ရောဂါဒဏ်ခံနိုင်ရည်ရှိမှုနှင့် အနီးကပ် ဆက်စပ်နေပါသည်။
  • အပူချိန်ကျဆင်းသွားမူကို ခံနိုင်ရည်ရှိမူကို တိုးတက်လာစေပါသည်။

ယာရာမြန်မာကို ဆက်သွယ်ရန်

ယာရာမြန်မာ လီမိတက်

အမှတ် ၁၃-၁၉၊ ဆူးလေစကွဲ အဆောက်အအုံ၊ ဆူးလေဘုရားလမ်း၊
ကျောက်တံတားမြို့နယ်၊ ရန်ကုန်မြို့၊ မြန်မာ။

ဖုန်းနံပါတ် - ၀၁ ၉၂၅ ၅၁၉၅