အာလူးကျန်းမာသန်စွမ်းမှုကို လွှမ်းမိုးခြင်း
အပင်အာဟာရများသည် အထွက်နှုန်းတိုးတက်မှုနှင့် အရည်အသွေးကို လွှမ်းမိုးလျှက်ရှိပြီး မည်သည့်ဓာတ်သတ္တုချို့တဲ့ခြင်းမှ ကြီးထွားမှုနှင့် ဖွံ့ဖြိုးမှုကိုကန့်သတ်ထားမှုမရှိပါ။
သို့သော်လည်း အပင်အာဟာရသည် အပင်အား ရောဂါကျရောက်မှုမှ ကာကွယ်ရန်ကူညီပေးသည်။ ကောင်းမွန်မျှတအောင်ပြုလုပ်ထားသော အာဟာရအစီအစဉ် တစ်ခုသည်အပင်ကျန်းမာသန်စွမ်းမှုတွင် အန္တရာယ်ဖြစ်နိုင်သော ပိုလျှံသည့် အာဟာရများတည်ဆောက်မှုကို ရှောင်ရှားနေစဉ်အတွင်း အပင်၏ကလာပ်စည်းတည်ဆောက်ပုံ သန်မြန်ရန်နှင့် ကြံ့ကြံ့ခံနိုင်ရန် ဆောင်ရွက်ပေးပါသည်။ အပင်အာဟာရများ(နိုက်ထရိုဂျင်၊ ပိုတက်စီယမ်၊မဂ္ဂနစ်၊ ဇင့်၊ ကော့ပါး၊ မိုလီဒီနမ်)သည် အပင်ကျန်းမာရေးအတွက် ၎င်းတို့၏ အခန်းကဏ္ဍများကို ပြသကြသော ဥပမာများရှိပါသည်။
အရွက်ရောဂါများ
နိုက်ထရိုဂျင်ထည့်သွင်းခြင်းသည် အရွက်ရောဂါများကို အားပေးပါသည်။ အထူးသဖြင့် သီးနှံရာသီ၏ နောက်ပိုင်းကာလတွင်ထည့်သွင်းခြင်းသည်ရင့်မှည့်မှုကို နောက်ကျစေပြီး အပင် ရောဂါကျရောက်မှု အန္တရာယ်များပြားပါသည်။
အာလူးဥရောဂါများ
ကယ်လ်စီယမ်သည် အာလူးဥရောဂါများကို ကာကွယ်ရန်အတွက် အရေးကြီးသော အာဟာရ ဖြစ်ပါသည်။ ဆဲလ်နံရံများအားကောင်းလာစေရန်ပြုလုပ်ခြင်း၊ အာလူအခွံကို ပိုမို အားကောင်း အောင် ပြုလုပ်ခြင်းတို့ဖြင့် ရောဂါများကို ပိုမိုခံနိုင်ရည်ရှိပါသည်။ ဘိုရွန်သည် ကယ်လ်စီယမ် စုတ်ယူမှု ကောင်းမွန်လာခြင်းဖြင့် ကယ်လ်စီယမ်၏ အကျိုးကျေးဇူး မြှင့်တင်ပေးပြီး သာမန် အကြေးဖတ်နှင့် အခြားအာလူးရောဂါများ ကျရောက်မှုကို လျော့နည်းစေပါသည်။ ဇင့်သည် အမှုန့်ကဲ့သို့အကြေးဖတ်များကိုလျော့ကျစေပါသည်။ ဆာလ်ဖာသည် အမှုန့်ကဲ့သို့ အကြေး ဖတ်များ နှင့် သာမန်အကြေးဖတ်များကို လျော့နည်းစေပါသည်။