သခွားမွှေးစိုက်ပျိုးထုတ်လုပ်ရာတွင် မဂ္ဂနီစီယမ်၏ အခန်းကဏ္ဍ
မဂ္ဂနီစီယမ်ကိုစွမ်းအင်ပြောင်းလဲပေးခြင်း၊ ဖော့စဖိတ် ဇီဝကမ္မပြောင်းလဲခြင်းနှင့် အသားဓာတ်စုပေါင်းဖွဲ့စည်းခြင်းတို့ပါဝင်သော ဖြစ်စဉ်အများအပြားအတွက်လိုအပ်သည်။
အပင်၏စုစုပေါင်းမဂ္ဂနီစီယမ်၂၀-၂၅ရာခိုင်နှုန်းကို အစာချက်အဖွဲ့အစည်း (chloroplast) များတွင် သီးခြားတွေ့ရှိရပြီးအစိမ်းရောင်ချယ် ပစ္စည်းထုတ်လုပ်မှုနှင့် အရွက်နှင့်အပင်တို့စောစောကြီးထွားမှုအတွက် အထူးအရေးပါသည်။
မဂ္ဂနီစီယမ်နှင့်အသီးအရည်အသွေး
မဂ္ဂနီစီယမ်နှင့် သခွားမွှေးအရည်အသွေး
မဂ္ဂနီစီယမ်နှင့် အသီးအရည်အသွေး
မဂ္ဂနီစီယမ်စားသုံးမှုသည် အခြားဓာတ်ဖိုများ(K+; NH4+; Ca2+) လွန်ကဲမှုကြောင့် လျော့ကျသွားနိုင်သဖြင့် လျှော့၍စားသုံးမှုကို ရှောင်ရှားရန်အတွက် မှန်ကန်သောမျှခြေ တခုကိုထိန်းသိမ်းထားရန် အရေးကြီးသည်။ ဓာတ်ဖိုများမညီမျှမှုသည် သကြားပါဝင်မှုကို လျော့နည်းစေပြီးအသားနှင့်အသီးခွံ ကျစ်လျစ်ခြင်းကိုလည်း လျော့ကျစေလိမ့်မည်။(သခွားမွှေး၊ ပြင်သစ်)
ကြီးထွားမှုအဆင့်များတွင် မဂ္ဂနီစီယမ်၏အကျိုးသက်ရောက်မှု
အဆင့် | - | မဂ္ဂနီစီယမ်၏အကျိုးသက်ရောက်မှု |
---|---|---|
အပင်ပိုင်းကြီးထွားမှု | - | ပန်းမပွင့်မီအရွက်တစ်သျှူးတွင် စုဝေးခြင်းကိုအများဆုံးဖြစ်စေခြင်း |
ပန်းပွင့်ခြင်း | - | ပန်းပွင့်ခြင်းနှင့်သီးနှံထုတ်လုပ်ခြင်းတို့ကိုအားပေးခြင်း |
အသီးတည်ခြင်း | - | ဤအဆင့်တွင် အရည်အသွေးကောင်းသောအသီးထုတ်လုပ်မှုအတွက် အမြင့်ဆုံးလိုအပ်ခြင်း |
အသီးကြီးထွားခြင်း | - | ကျန်းမာသန်စွမ်းသောအသီးကြီးထွားမှုကိုအားပေးခြင်း |
သခွားမွှေးကြီးထွားမှုအဆင့်များကိုပိုမိုရှာဖွေပါ။
သခွားမွှေးမြေသြဇာအစီအစဉ်
ကျွနိုပ်တို့၏ ကျွမ်းကျင်ပညာရှင်များကြိုးစားအားထုတ်မှုကြောင့် သခွားမွှေးများအတွက် ယာရာ၏ သီးနှံအာဟာရအစီအစဉ်သည် အကောင်းဆုံးသီးနှံဖြစ်ထွန်းမှုကိုရရှိစေရန် ကူညီပေးနိုင်သည်။
မဂ္ဂနီစီယမ်ကျွေးရန် အထွေထွေလမ်းညွှန်ချက်များ
သခွားမွှေးအပင်တပင်သည် အသီးအထွက်တစ်တန်လျင် မဂ္ဂနီစီယမ် 1.45 ကီလိုဂရမ် အထက် စားသုံးသည်။ သီးနှံပင်သက်တမ်းတလျှောက်လုံးတွင် ပုံမှန်ကျွေးပေးရန်လိုအပ်သည်။ မဂ္ဂနီစီယမ်၊ ပိုတက်စီယမ်နှင့် ကယ်လ်စီယမ်ပေးသွင်းခြင်းများ ညီညွတ်မျှတရေးအတွက် အထူးဂရုစိုက်ရန်လိုအပ်သည်။
သခွားမွှေးတွင် မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့မှု
အရွက်များတွင် ရွက်ကြောကြားနေရာများရှိအစိမ်းရောင်ခြယ်ပစ္စည်းများအားနည်းခြင်း(chlorosis) ဖြစ်ပေါ်ပြီးနောက် အရွက်များပုပ်လာနိုင်ပြီး ‘ဂရီလာ(Grillure)’ လက္ခဏာဟုသိကြသည်။ ဤသို့ဖြစ်ခြင်းသည် အရွက်ရင့်များမှ စတင်ဖြစ်ပေါ်ပြီးအရွက်နုများသို့ ပျံ့နှံ့သွားသည်။ အရွက်အနားများမှာ အစိမ်းရောင်အတိုင်း ကျန်ရစ်သည်။ အသီးအထွက်နှုန်းများလျော့ကျသွားသည်။