fbpx

သီးနှံအာဟာရ ချို့တဲ့ခြင်း - ဖရဲသခွား

သီးနှံအာဟာရ ချို့တဲ့ခြင်းများ - ဖရဲသခွား

ဘိုရွန်ချို့တဲ့ခြင်း

ဘိုရွန်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

ငယ်ရွယ်သောအရွက်များသည် ပုံမှန်အရွယ်စားထက်သေးငယ်နေပြီး ကွေးနေပါသည်။ အဝါရောင်ပြောင်းလည်းခြင်းသည် အရွက်အနားမှ ဆက်လက်ဖြစ်ပေါ်နေပြီး ရွက်ကြောတွင်းမှ အလည်ပိုင်းထိ ဆက်လက်ဖြစ်ပေါ်ပါသည်။ ငယ်ရွယ်ဆုံးသော အရွက်များတွင် အညိုရောင်ထိပ်များ ပြသနေပါသည်။ ဆဲလ်တောင့်တင်းမူနည်းသောကြောင့် ပင်စည်များသည် ကွဲအက်နိုင်ပါသည်။ ဆစ်ကြားတိုသောကြောင့် အပင်များ ပုနေပါသည်။ ကြီးထွားသည့်နေရာများ သေသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ခြင်းနှင့် အသီးတင်ခြင်းတို့ အားနည်းသွားပါသည်။ အသီးများသည် အသီးခွံကောင်းမွန်မူအားနည်းလာပြီး ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ ရေဘုံယျအားဖြင့် အသီး အတွင်းပိုင်း ခေါင်းပေါက်ဖြစ်သွားပါသည်။

Reasons

မြေအစိုဓာတ်အလွန်များပြီး မြေချဉ်ငံဓာတ် မြင့်သည့် အနေထားတွင် ဘိုရွန်ချို့တဲ့ခြင်းကို တွေ့ရလေ့ရှိပါသည်။

မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်များ ဖြစ်ပေါ်လာပြီး အရွက်များအဖြူရောင်ပြောင်းသွားပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ဖြစ်သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ပေါ်ပြီး ပို၍နုသောအရွက်များသို့ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အသီးအထွက်နှုန်း ကျဆင်းသွားပါသည်။

Reasons

မဂ္ဂနီယမ် အာဟာရဓာတ်ကို သီးနှံကြီးထွားသည့် သက်တမ်းတစ်လျောက်လုံး လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ရရှိမူကို အပေါင်းဓာတ်များ (K+; NH4+; Ca2+) လွန်ကဲခြင်းကို ဖိနှပ်ခြင်းခံရပါသည်။ အဓိကအားဖြင့် K+; NH4+; Ca2+ ညီမျှစွာ ထည့်ပေးခြင်းကို သေချာစွာ ကရုစိုက်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ချို့တဲ့သည့် လက္ခဏာသည် မဂ္ဂနိစ် အဆိပ်သင့်ခြင်းနှင့် မှိုရောဂါများနှင့် အလွယ်တကူရောထွေးနိုင်ပါသည်။

မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်များ ဖြစ်ပေါ်လာပြီး အရွက်များအဖြူရောင်ပြောင်းသွားပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ဖြစ်သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ပေါ်ပြီး ပို၍နုသောအရွက်များသို့ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အသီးအထွက်နှုန်း ကျဆင်းသွားပါသည်။

Reasons

မဂ္ဂနီယမ် အာဟာရဓာတ်ကို သီးနှံကြီးထွားသည့် သက်တမ်းတစ်လျောက်လုံး လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ရရှိမူကို အပေါင်းဓာတ်များ (K+; NH4+; Ca2+) လွန်ကဲခြင်းကို ဖိနှပ်ခြင်းခံရပါသည်။ အဓိကအားဖြင့် K+; NH4+; Ca2+ ညီမျှစွာ ထည့်ပေးခြင်းကို သေချာစွာ ကရုစိုက်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ချို့တဲ့သည့် လက္ခဏာသည် မဂ္ဂနိစ် အဆိပ်သင့်ခြင်းနှင့် မှိုရောဂါများနှင့် အလွယ်တကူရောထွေးနိုင်ပါသည်။

မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်များ ဖြစ်ပေါ်လာပြီး အရွက်များအဖြူရောင်ပြောင်းသွားပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ဖြစ်သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ပေါ်ပြီး ပို၍နုသောအရွက်များသို့ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အသီးအထွက်နှုန်း ကျဆင်းသွားပါသည်။

Reasons

မဂ္ဂနီယမ် အာဟာရဓာတ်ကို သီးနှံကြီးထွားသည့် သက်တမ်းတစ်လျောက်လုံး လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ရရှိမူကို အပေါင်းဓာတ်များ (K+; NH4+; Ca2+) လွန်ကဲခြင်းကို ဖိနှပ်ခြင်းခံရပါသည်။ အဓိကအားဖြင့် K+; NH4+; Ca2+ ညီမျှစွာ ထည့်ပေးခြင်းကို သေချာစွာ ကရုစိုက်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ချို့တဲ့သည့် လက္ခဏာသည် မဂ္ဂနိစ် အဆိပ်သင့်ခြင်းနှင့် မှိုရောဂါများနှင့် အလွယ်တကူရောထွေးနိုင်ပါသည်။

မဂ္ဂနီစီယမ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်များ ဖြစ်ပေါ်လာပြီး အရွက်များအဖြူရောင်ပြောင်းသွားပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ဖြစ်သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ပေါ်ပြီး ပို၍နုသောအရွက်များသို့ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အသီးအထွက်နှုန်း ကျဆင်းသွားပါသည်။

Reasons

မဂ္ဂနီယမ် အာဟာရဓာတ်ကို သီးနှံကြီးထွားသည့် သက်တမ်းတစ်လျောက်လုံး လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ရရှိမူကို အပေါင်းဓာတ်များ (K+; NH4+; Ca2+) လွန်ကဲခြင်းကို ဖိနှပ်ခြင်းခံရပါသည်။ အဓိကအားဖြင့် K+; NH4+; Ca2+ ညီမျှစွာ ထည့်ပေးခြင်းကို သေချာစွာ ကရုစိုက်ရန်လိုအပ်ပါသည်။ မဂ္ဂနီဆီယမ်ချို့တဲ့သည့် လက္ခဏာသည် မဂ္ဂနိစ် အဆိပ်သင့်ခြင်းနှင့် မှိုရောဂါများနှင့် အလွယ်တကူရောထွေးနိုင်ပါသည်။

မဂ္ဂနိစ်တ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနီစီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်ရင့်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင်း အဝါရောင်အစက်များ မကြာခဏတွေ့ရလေ့ရှိပါတယ်။ အနီးကပ်ကြည့်မည်ဆိုလျှင် အညိုရောင်အနားသပ်များနှင့် အရောင်ဖျော့နေသော ရေစိုနာကွက်များကို တွေ့ရပါသည်။ အထူးသဖြင့် အရွက်နားထိ ဆက်၍ပျံ့နှံ့သွားပါတယ်။ မဂ္ဂနိစ်ချို့တဲ့မှု ပြင်းထန်သည့်အချို့လျှင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ အရွက်မျက်နှာပြင်တွင် တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။ အရမ်းညိုရောင်စက်များ အရွက်ရိုးတန်နှင့် ပင်စည်တွင်လည်း တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။

Reasons

ချို့တဲ့မှု တွေ့ရခဲသော်လည်း သံဆန်သောမြေအမျိုးစား သို့မဟုတ် မြေချဉ်ငန်ဓာတ်တန်ဖိုးမြင့်မားသော မြေဆွေးပါဝင်မှုများသောမြေအမျိုးစား တွေမှာ ချို့တဲ့မှုဖြစ်ပေါ်နိုင်ပါသည်။ ထိုချို့တဲ့မှုကို အနည်းလိုအာဟာရပါဝင်သောရွက်ဖျန်း ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် ကျော်လွှားနိုင်ပါသည်။ (မဂ္ဂနိစ်အာဟာရသည် အပင်တွင်း မရွှေ့လျှားနိုင်ပါ)။

မဂ္ဂနိစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနိစ်အာဟာရဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်ရင့်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင်း အဝါရောင်အစက်များ မကြာခဏတွေ့ရလေ့ရှိပါတယ်။ အနီးကပ်ကြည့်မည်ဆိုလျှင် အညိုရောင်အနားသပ်များနှင့် အရောင်ဖျော့နေသော ရေစိုနာကွက်များကို တွေ့ရပါသည်။ အထူးသဖြင့် အရွက်နားထိ ဆက်၍ပျံ့နှံ့သွားပါတယ်။ မဂ္ဂနိစ်ချို့တဲ့မှု ပြင်းထန်သည့်အချို့လျှင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ အရွက်မျက်နှာပြင်တွင် တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။ အရမ်းညိုရောင်စက်များ အရွက်ရိုးတန်နှင့် ပင်စည်တွင်လည်း တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။

Reasons

ချို့တဲ့မှု တွေ့ရခဲသော်လည်း သံဆန်သောမြေအမျိုးစား သို့မဟုတ် မြေချဉ်ငန်ဓာတ်တန်ဖိုးမြင့်မားသော မြေဆွေးပါဝင်မှုများသောမြေအမျိုးစား တွေမှာ ချို့တဲ့မှုဖြစ်ပေါ်နိုင်ပါသည်။ ထိုချို့တဲ့မှုကို အနည်းလိုအာဟာရပါဝင်သောရွက်ဖျန်း ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် ကျော်လွှားနိုင်ပါသည်။ (မဂ္ဂနိစ်အာဟာရသည် အပင် အရွှေ့လျှားနိုင်ပါ)။

မဂ္ဂနိစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

မဂ္ဂနိစ်အာဟာရဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်ရင့်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင်း အဝါရောင်အစက်များ မကြာခဏတွေ့ရလေ့ရှိပါတယ်။ အနီးကပ်ကြည့်မည်ဆိုလျှင် အညိုရောင်အနားသပ်များနှင့် အရောင်ဖျော့နေသော ရေစိုနာကွက်များကို တွေ့ရပါသည်။ အထူးသဖြင့် အရွက်နားထိ ဆက်၍ပျံ့နှံ့သွားပါတယ်။ မဂ္ဂနိစ်ချို့တဲ့မှု ပြင်းထန်သည့်အချို့လျှင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ အရွက်မျက်နှာပြင်တွင် တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။ အရမ်းညိုရောင်စက်များ အရွက်ရိုးတန်နှင့် ပင်စည်တွင်လည်း တွေ့ရနိုင်ပါတယ်။

Reasons

ချို့တဲ့မှု တွေ့ရခဲသော်လည်း သံဆန်သောမြေအမျိုးစား သို့မဟုတ် မြေချဉ်ငန်ဓာတ်တန်ဖိုးမြင့်မားသော မြေဆွေးပါဝင်မှုများသောမြေအမျိုးစား တွေမှာ ချို့တဲ့မှုဖြစ်ပေါ်နိုင်ပါသည်။ ထိုချို့တဲ့မှုကို အနည်းလိုအာဟာရပါဝင်သောရွက်ဖျန်း ဖျန်းပေးခြင်းအားဖြင့် ကျော်လွှားနိုင်ပါသည်။ (မဂ္ဂနိစ်အာဟာရသည် အပင်တွင်း မရွှေ့လျှားနိုင်ပါ)။

မော်လီဒီနမ်ဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

မော်လီဒီနမ် အာဟာရချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

မော်လီဒီနမ် ချို့တဲ့ခြင်းသည် အဝါရောင်ရောဂါကဲ့သို့ တစ်ခါတရံ ဖော်ပြလေ့ရှိပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်ပြောင်းသွားပြီး အရွက်နားတွင် နေလှောင်အစွန်းနှင့် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ပြနေပါသည်။ သေးငယ်သော အဖြူရောင်အစက်များ ရွက်ပြားပေါ်တွင် ပေါ်လာပါသည်။ အရွက်များသည် ကြီးထွားမှု ရပ်တန့်သွားပြီး ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ ဆိုးရွားသည့် အခြေနေတွင် အရွက်အနားများ ကွေးသွားပြီး အရွက်များ သေသွားပါသည်။ အသီးတင်မှု လျှော့နည်းလာပြီး အပင်တွင် နိုက်ထရိတ် စုပုံမှု ဖြစ်စေပါသည်။

Reasons

သခွားသည် မော်လီဒီနမ်ချို့တဲ့ခြင်းကို တုံ့ပြန်မှုအလွန်မြန်ဆန်ပါသည်။ မြေချဉ်ငန်တန်ဖိုး ၄.၅ အောက်နည်းသော ချဉ်သောမြေအမျိုးစားတွင် ချို့တဲ့မှု အဖြစ်များပါတယ်။

မော်လီဒီနမ်ဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

မော်လီဒီနမ် အာဟာရချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

မော်လီဒီနမ် ချို့တဲ့ခြင်းသည် အဝါရောင်ရောဂါကဲ့သို့ တစ်ခါတရံ ဖော်ပြလေ့ရှိပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် ရွက်ကြောကြားဧရိယာတွင် အဝါရောင်ပြောင်းသွားပြီး အရွက်နားတွင် အညိုရောင်ဆဲလ်သေများ ပြနေပါသည်။ သေးငယ်သော အဖြူရောင်အစက်များ ရွက်ပြားပေါ်တွင် ပေါ်လာပါသည်။ အရွက်များသည် ကြီးထွားမှု ရပ်တန့်သွားပြီး ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ ဆိုးရွားသည့် အခြေနေတွင် အရွက်အနားများ ကွေးသွားပြီး အရွက်များ သေသွားပါသည်။ အသီးတင်မှု လျှော့နည်းလာပြီး အပင်တွင် နိုက်ထရိတ် စုပုံမှု ဖြစ်စေပါသည်။

Reasons

သခွားသည် မော်လီဒီနမ်ချို့တဲ့ခြင်းကို တုံ့ပြန်မှုအလွန်မြန်ဆန်ပါသည်။ မြေချဉ်ငန်တန်ဖိုး ၄.၅ အောက်နည်းသော ချဉ်သောမြေအမျိုးစားတွင် ချို့တဲ့မှု အဖြစ်များပါတယ်။

နိုက်ထရိုဂျင်အာဟာရဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် ချို့တဲ့မှုနှင့် ပုံမှန်ကြီးထွားသည့် အပင် နိုင်းယှဉ်မှု

Symptoms

အရွက်အရွယ်စားသေးငယ်ပြီး အစိမ်းဖျော့ရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။ ချို့တဲ့မှု လက္ခဏာများကို အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ဖော်ပါသည်။ ပင်စည်များသည် သေးသွယ်မာကြောပြီး အမျှင်များဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ ပင်ပွင့်များသည်လည်း ကြွေကျသွားပါသည်။ ထို့ကြောင့် အသီးတင်မှု ညံ့ဖျင်းသွားပါသည်။ အသီးအရွယ်စားသေးငယ်ခြင်း၊ အစိမ်းဖျော့ရောင်နှင့် ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ အထူးသဖြင့် အသီးထိပ်ပုတ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါတယ်။

Reasons

ပန်းမပွင့်ခင်ထည့်ပေးခြင်းသာလျှင် ထိရောက်ဆုံးပြင်ဆင်နိုင်သည့်နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ထိုအဆင့်ကျော်သွားလျှင် အထွက်နှုန်းဆုံးရှုံးသွားနိုင်ပြီး အသီးပုံစံမမှန်မှု ဖြစ်စေပါတယ်။

နိုက်ထရိုဂျင်အာဟာရဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်အရွယ်စားသေးငယ်ပြီး အစိမ်းဖျော့ရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။ ချို့တဲ့မှု လက္ခဏာများကို အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ဖော်ပါသည်။ ပင်စည်များသည် သေးသွယ်မာကြောပြီး အမျှင်များဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ ပင်ပွင့်များသည်လည်း ကြွေကျသွားပါသည်။ ထို့ကြောင့် အသီးတင်မှု ညံ့ဖျင်းသွားပါသည်။ အသီးအရွယ်စားသေးငယ်ခြင်း၊ အစိမ်းဖျော့ရောင်နှင့် ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ အထူးသဖြင့် အသီးထိပ်ပုတ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါတယ်။

Reasons

ပန်းမပွင့်ခင်ထည့်ပေးခြင်းသာလျှင် ထိရောက်ဆုံးပြင်ဆင်နိုင်သည့်နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ထိုအဆင့်ကျော်သွားလျှင် အထွက်နှုန်းဆုံးရှုံးသွားနိုင်ပြီး အသီးပုံစံမမှန်မှု ဖြစ်စေပါတယ်။

နိုက်ထရိုဂျင်အာဟာရဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်အရွယ်စားသေးငယ်ပြီး အစိမ်းဖျော့ရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။ ချို့တဲ့မှု လက္ခဏာများကို အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ဖော်ပါသည်။ ပင်စည်များသည် သေးသွယ်မာကြောပြီး အမျှင်များဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ ပင်ပွင့်များသည်လည်း ကြွေကျသွားပါသည်။ ထို့ကြောင့် အသီးတင်မှု ညံ့ဖျင်းသွားပါသည်။ အသီးအရွယ်စားသေးငယ်ခြင်း၊ အစိမ်းဖျော့ရောင်နှင့် ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ အထူးသဖြင့် အသီးထိပ်ပုတ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါတယ်။

Reasons

ပန်းမပွင့်ခင်ထည့်ပေးခြင်းသာလျှင် ထိရောက်ဆုံးပြင်ဆင်နိုင်သည့်နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ထိုအဆင့်ကျော်သွားလျှင် အထွက်နှုန်းဆုံးရှုံးသွားနိုင်ပြီး အသီးပုံစံမမှန်မှု ဖြစ်စေပါတယ်။

နိုက်ထရိုဂျင်အာဟာရဓာတ် ချို့တဲ့ခြင်း

နိုက်ထရိုဂျင်ဓာတ် ချို့တဲ့မှုနှင့် ပုံမှန်ကြီးထွားသည့် အပင် နိုင်းယှဉ်မှု

Symptoms

အရွက်အရွယ်စားသေးငယ်ပြီး အစိမ်းဖျော့ရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။ ချို့တဲ့မှု လက္ခဏာများကို အရွက်ရင့်များတွင် စတင်ဖြစ်ဖော်ပါသည်။ ပင်စည်များသည် သေးသွယ်မာကြောပြီး အမျှင်များဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။ ပင်ပွင့်များသည်လည်း ကြွေကျသွားပါသည်။ ထို့ကြောင့် အသီးတင်မှု ညံ့ဖျင်းသွားပါသည်။ အသီးအရွယ်စားသေးငယ်ခြင်း၊ အစိမ်းဖျော့ရောင်နှင့် ပုံစံပျက်သွားပါသည်။ အထူးသဖြင့် အသီးထိပ်ပုတ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါတယ်။

Reasons

ပန်းမပွင့်ခင်ထည့်ပေးခြင်းသာလျှင် ထိရောက်ဆုံးပြင်ဆင်နိုင်သည့်နည်းလမ်းဖြစ်ပါသည်။ ထိုအဆင့်ကျော်သွားလျှင် အထွက်နှုန်းဆုံးရှုံးသွားနိုင်ပြီး အသီးပုံစံမမှန်မှု ဖြစ်စေပါတယ်။

ဖော့စဖောရစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

ဖောစဖောရပ် ချို့တဲ့ခြင်း (ဖရဲ)

Symptoms

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့လျှင် အရွက်များပို၍သေးငယ်ပြီး အရောင်မှိုင်း၍ စိမ်းရင့်ရောင် ဖြစ်နေပါတယ်။ အရွက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် အရွက်ရိုးတန်တွင် ခရမ်းရောင်ပြောင်းလာတတ်ပါသည်။ ချို့တဲ့မှုပြင်းထန်လျှင် အပင်ငယ်များတွင် အညိုရောင်အကွက်များဖြစ်လာပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အရွက်တစ်ခုလုံး ပျက်စီးသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ချိန်တွင် ချို့တဲ့မှုကြောင့် အမပွင့်များ ကျွေကျသွားပါတယ်။ ပင်စည်သည် ပိန်သေးပြီး တိုသွားပြီး အသီးအရွယ်စားသေးသွားပြီး အစိမ်းရောင်မှိုင်းမှိုင်းမှ သံကြေးရောင်အစက်များ ဖြစ်နေပါသည်။ P အာဟာရဓာတ်မရှိချိန်တွင် အသီးပုံစံများသည် ပုံစံမမှန်ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။

Reasons

အထွက်နှုန်းနှင့် အရည်သွေးကောင်းမွန်(အခွံထူခြင်း) စေရန် အတွက် ပန်းမပွင့်ခင့် ဖောစဖောရပ်အာဟာရလုံလုံလောက်လောက် ထည့်ပေးရန်အလွန် အရေးကြီးပါတယ်။

ဖော့စဖောရစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

ဖောစဖောရပ် ချို့တဲ့ခြင်း (ဖရဲ)

Symptoms

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့လျှင် အရွက်များပို၍သေးငယ်ပြီး အရောင်မှိုင်း၍ စိမ်းရင့်ရောင် ဖြစ်နေပါတယ်။ အရွက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် အရွက်ရိုးတန်တွင် ခရမ်းရောင်ပြောင်းလာတတ်ပါသည်။ ချို့တဲ့မှုပြင်းထန်လျှင် အပင်ငယ်များတွင် အညိုရောင်အကွက်များဖြစ်လာပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အရွက်တစ်ခုလုံး ပျက်စီးသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ချိန်တွင် ချို့တဲ့မှုကြောင့် အမပွင့်များ ကျွေကျသွားပါတယ်။ ပင်စည်သည် ပိန်သေးပြီး တိုသွားပြီး အသီးအရွယ်စားသေးသွားပြီး အစိမ်းရောင်မှိုင်းမှိုင်းမှ သံကြေးရောင်အစက်များ ဖြစ်နေပါသည်။ P အာဟာရဓာတ်မရှိချိန်တွင် အသီးပုံစံများသည် ပုံစံမမှန်ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။

Reasons

အထွက်နှုန်းနှင့် အရည်သွေးကောင်းမွန်(အခွံထူခြင်း) စေရန် အတွက် ပန်းမပွင့်ခင့် ဖောစဖောရပ်အာဟာရလုံလုံလောက်လောက် ထည့်ပေးရန်အလွန် အရေးကြီးပါတယ်။

ဖော့စဖောရစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

ဖောစဖောရပ် ချို့တဲ့ခြင်း (ဖရဲ)

Symptoms

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့လျှင် အရွက်များပို၍သေးငယ်ပြီး အရောင်မှိုင်း၍ စိမ်းရင့်ရောင် ဖြစ်နေပါတယ်။ အရွက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် အရွက်ရိုးတန်တွင် ခရမ်းရောင်ပြောင်းလာတတ်ပါသည်။ ချို့တဲ့မှုပြင်းထန်လျှင် အပင်ငယ်များတွင် အညိုရောင်အကွက်များဖြစ်လာပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အရွက်တစ်ခုလုံး ပျက်စီးသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ချိန်တွင် ချို့တဲ့မှုကြောင့် အမပွင့်များ ကျွေကျသွားပါတယ်။ ပင်စည်သည် ပိန်သေးပြီး တိုသွားပြီး အသီးအရွယ်စားသေးသွားပြီး အစိမ်းရောင်မှိုင်းမှိုင်းမှ သံကြေးရောင်အစက်များ ဖြစ်နေပါသည်။ P အာဟာရဓာတ်မရှိချိန်တွင် အသီးပုံစံများသည် ပုံစံမမှန်ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။

Reasons

အထွက်နှုန်းနှင့် အရည်သွေးကောင်းမွန်(အခွံထူခြင်း) စေရန် အတွက် ပန်းမပွင့်ခင့် ဖောစဖောရပ်အာဟာရလုံလုံလောက်လောက် ထည့်ပေးရန်အလွန် အရေးကြီးပါတယ်။

ဖော့စဖောရစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

ဖောစဖောရပ် ချို့တဲ့ခြင်း (ဖရဲ)

Symptoms

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့လျှင် အရွက်များပို၍သေးငယ်ပြီး အရောင်မှိုင်း၍ စိမ်းရင့်ရောင် ဖြစ်နေပါတယ်။ အရွက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် အရွက်ရိုးတန်တွင် ခရမ်းရောင်ပြောင်းလာတတ်ပါသည်။ ချို့တဲ့မှုပြင်းထန်လျှင် အပင်ငယ်များတွင် အညိုရောင်အကွက်များဖြစ်လာပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အရွက်တစ်ခုလုံး ပျက်စီးသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ချိန်တွင် ချို့တဲ့မှုကြောင့် အမပွင့်များ ကျွေကျသွားပါတယ်။ ပင်စည်သည် ပိန်သေးပြီး တိုသွားပြီး အသီးအရွယ်စားသေးသွားပြီး အစိမ်းရောင်မှိုင်းမှိုင်းမှ သံကြေးရောင်အစက်များ ဖြစ်နေပါသည်။ P အာဟာရဓာတ်မရှိချိန်တွင် အသီးပုံစံများသည် ပုံစံမမှန်ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။

Reasons

အထွက်နှုန်းနှင့် အရည်သွေးကောင်းမွန်(အခွံထူခြင်း) စေရန် အတွက် ပန်းမပွင့်ခင့် ဖောစဖောရပ်အာဟာရလုံလုံလောက်လောက် ထည့်ပေးရန်အလွန် အရေးကြီးပါတယ်။

ဖော့စဖောရစ်ဓာတ်ချို့တဲ့ခြင်း

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့ခြင်း (ညာ)

Symptoms

ဖော့စဖောရစ်ချို့တဲ့လျှင် အရွက်များပို၍သေးငယ်ပြီး အရောင်မှိုင်း၍ စိမ်းရင့်ရောင် ဖြစ်နေပါတယ်။ အရွက်အောက်မျက်နှာပြင်နှင့် အရွက်ရိုးတန်တွင် ခရမ်းရောင်ပြောင်းလာတတ်ပါသည်။ ချို့တဲ့မှုပြင်းထန်လျှင် အပင်ငယ်များတွင် အညိုရောင်အကွက်များဖြစ်လာပြီး နောက်ပိုင်းတွင် အရွက်တစ်ခုလုံး ပျက်စီးသွားပါသည်။ ပန်းပွင့်ချိန်တွင် ချို့တဲ့မှုကြောင့် အမပွင့်များ ကျွေကျသွားပါတယ်။ ပင်စည်သည် ပိန်သေးပြီး တိုသွားပြီး အသီးအရွယ်စားသေးသွားပြီး အစိမ်းရောင်မှိုင်းမှိုင်းမှ သံကြေးရောင်အစက်များ ဖြစ်နေပါသည်။ P အာဟာရဓာတ်မရှိချိန်တွင် အသီးပုံစံများသည် ပုံစံမမှန်ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။

Reasons

အထွက်နှုန်းနှင့် အရည်သွေးကောင်းမွန်(အခွံထူခြင်း) စေရန် အတွက် ပန်းမပွင့်ခင့် ဖောစဖောရပ်အာဟာရလုံလုံလောက်လောက် ထည့်ပေးရန်အလွန် အရေးကြီးပါတယ်။

ကယ်လ်စီယမ် ချို့တဲ့ခြင်း

ကယ်လ်ဆီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း (သခွား)

Symptoms

ကြီးထွားသည့် နေရာများနှင့် အမြစ်များ သေသွားပါသည်။ ဆဲလ်တောင့်တင်းမူ အားနည်းသောကြောင့် ပင်စည်များကွဲအက်နိုင်ပါသည်။ ပန်းဖူးများ ကြွေကျသွားနိုင်ပါသည်။ သီးနှံများသည် ဖင်မဲပုတ်ခြင်းနှင့် အတွင်းပိုင်း အခေါင်းပေါက်ဖြစ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါသည်။ အသီးကွဲအက်ခြင်းနှင့် အသီးအတွင်းသားရောင်များ အညိုရောင်ပြောင်းသွားပြီး ဖန်သားသဏ္ဍန်တွေ့မြင်နိုင်ပြီးနောက် ရေကြည်နေရာများဖြင့် ပျက်စီးသွားပါသည်။ ထိုပြဿနာများကို ရိတ်သိမ်းပြီးနောက်ပိုင်း၊ သယ်ယူပို့ဆောင်ချိန်တွင်း နှင့် စင်ပေါ်ထားသည့်အချိန်တွင် တွေ့ရလေ့မရှိပါ။ အသီး ချို့တဲ့မူများ ဖြစ်ပေါ်နိုင်သော်လည်း အရွက်တွင် ဖော်ပြလေ့မရှိပါ။

Reasons

သခွားသည် ကယ်လ်စီယမ်ချို့တဲ့မူကို သိသိသာသာ တုံ့ပြန်မူရှိပါသည်။ ကယ်ဆီယမ်သည် အရွက်နှင့် ပင်စည်ကြား အဓိကလုပ်ဆောင်ပေးပြီး အသီးအရည်အသွေးကိုလွမ်းမိုးသောကြောင့် အသီးတွင် Ca ပါဝင်မူ နည်းသောကြောင့် ပမာဏာ များများ ထည့်ပေးရန်လိုအပ်ပါသည်။

ကယ်လ်စီယမ် ချို့တဲ့ခြင်း

ကယ်လ်ဆီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

ကြီးထွားသည့် နေရာများနှင့် အမြစ်များ သေသွားပါသည်။ ဆဲလ်တောင့်တင်းမူ အားနည်းသောကြောင့် ပင်စည်များကွဲအက်နိုင်ပါသည်။ ပန်းဖူးများ ကြွေကျသွားနိုင်ပါသည်။ သီးနှံများသည် ဖင်မဲပုတ်ခြင်းနှင့် အတွင်းပိုင်း အခေါင်းပေါက်ဖြစ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါသည်။ အသီးကွဲအက်ခြင်းနှင့် အသီးအတွင်းသားရောင်များ အညိုရောင်ပြောင်းသွားပြီး ဖန်သားသဏ္ဍန်တွေ့မြင်နိုင်ပြီးနောက် ရေကြည်နေရာများဖြင့် ပျက်စီးသွားပါသည်။ ထိုပြဿနာများကို ရိတ်သိမ်းပြီးနောက်ပိုင်း၊ သယ်ယူပို့ဆောင်ချိန်တွင်း နှင့် စင်ပေါ်ထားသည့်အချိန်တွင် တွေ့ရလေ့မရှိပါ။ အသီး ချို့တဲ့မူများ ဖြစ်ပေါ်နိုင်သော်လည်း အရွက်တွင် ဖော်ပြလေ့မရှိပါ။

Reasons

သခွားသည် ကယ်လ်စီယမ်ချို့တဲ့မူကို သိသိသာသာ တုံ့ပြန်မူရှိပါသည်။ ကယ်ဆီယမ်သည် အရွက်နှင့် ပင်စည်ကြား အဓိကလုပ်ဆောင်ပေးပြီး အသီးအရည်အသွေးကိုလွမ်းမိုးသောကြောင့် အသီးတွင် Ca ပါဝင်မူ နည်းသောကြောင့် ပမာဏာ များများ ထည့်ပေးရန်လိုအပ်ပါသည်။

ကယ်လ်စီယမ် ချို့တဲ့ခြင်း

ကယ်လ်ဆီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း (ဖရဲသီး)

Symptoms

အရွက်များသည် ရွက်ကြောများဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်မူအားနည်းပြီး အပင်ပုပြီး အရွက်ထူသွားပါသည်။ အဝါရောင်ပြောင်းလည်းခြင်းသည် အရွက်အနားမှစတင်ပြီး ရွက်ပြားထိ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် အဝါရောင်အစက်များ တွေ့ရပြီး ချို့တဲ့မူ ပျင်းထန်ချိန်တွင် ပို၍နုသောအရွက်များသည် ရွက်ကြောများစိမ်းနေပြီး အဝါရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။ ကြီးထွားသည့် နေရာများနှင့် အမြစ်များ သေသွားပါသည်။ ဆဲလ်တောင့်တင်းမူ အားနည်းသောကြောင့် ပင်စည်များကွဲအက်နိုင်ပါသည်။ ပန်းဖူးများ ကြွေကျသွားနိုင်ပါသည်။ သီးနှံများသည် ဖင်မဲပုတ်ခြင်းနှင့် အတွင်းပိုင်း အခေါင်းပေါက်ဖြစ်ခြင်းကို ဖြစ်စေပါသည်။ အသီးကွဲအက်ခြင်းနှင့် အသီးအတွင်းသားရောင်များ အညိုရောင်ပြောင်းသွားပြီး ဖန်သားသဏ္ဍန်တွေ့မြင်နိုင်ပြီးနောက် ရေကြည်နေရာများဖြင့် ပျက်စီးသွားပါသည်။ ထိုပြဿနာများကို ရိတ်သိမ်းပြီးနောက်ပိုင်း၊ သယ်ယူပို့ဆောင်ချိန်တွင်း နှင့် စင်ပေါ်ထားသည့်အချိန်တွင် တွေ့ရလေ့မရှိပါ။ အသီး ချို့တဲ့မူများ ဖြစ်ပေါ်နိုင်သော်လည်း အရွက်တွင် ဖော်ပြလေ့မရှိပါ။

Reasons

ကယ်ဆီယမ်သည် အရွက်နှင့် ပင်စည်ကြား အဓိကလုပ်ဆောင်ပေးပြီး အသီးအရည်အသွေးကိုလွမ်းမိုးသောကြောင့် အသီးတွင် Ca ပါဝင်မူ နည်းသောကြောင့် ပမာဏာ များများ ထည့်ပေးရန်လိုအပ်ပါသည်။

ကယ်လ်စီယမ် ချို့တဲ့ခြင်း

ကယ်လ်ဆီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း

Symptoms

အရွက်များသည် ရွက်ကြောများဖွံ့ဖြိုးတိုးတက်မူအားနည်းပြီး အပင်ပုပြီး အရွက်ထူသွားပါသည်။ အဝါရောင်ပြောင်းလည်းခြင်းသည် အရွက်အနားမှစတင်ပြီး ရွက်ပြားထိ ပျံ့နှံ့သွားပါသည်။ အရွက်ရင့်များတွင် အဝါရောင်အစက်များ တွေ့ရပြီး ချို့တဲ့မူ ပျင်းထန်ချိန်တွင် ပို၍နုသောအရွက်များသည် ရွက်ကြောများစိမ်းနေပြီး အဝါရောင်ပြောင်းသွားပါသည်။

Reasons

သခွားသည် ကယ်လ်စီယမ်ချို့တဲ့မူကို သိသိသာသာ တုံ့ပြန်မူရှိပါသည်။ ကယ်ဆီယမ်သည် အရွက်နှင့် ပင်စည်ကြား အဓိကလုပ်ဆောင်ပေးပြီး အသီးအရည်အသွေးကိုလွမ်းမိုးသောကြောင့် အသီးတွင် Ca ပါဝင်မူ နည်းသောကြောင့် ပမာဏာ များများ ထည့်ပေးရန်လိုအပ်ပါသည်။


ယာရာမြန်မာကို ဆက်သွယ်ရန်

ယာရာမြန်မာ လီမိတက်

အမှတ် ၁၃-၁၉၊ ဆူးလေစကွဲ အဆောက်အအုံ၊ ဆူးလေဘုရားလမ်း၊
ကျောက်တံတားမြို့နယ်၊ ရန်ကုန်မြို့၊ မြန်မာ။

ဖုန်းနံပါတ် - ၀၁ ၉၂၅ ၅၁၉၅