ဖရဲ၊ သခွားမွှေးအမျိုးအစားများ
သခွားမျိုးများထဲတွင် အရောင်၊ ပုံသဏ္ဍာန်၊ အရွယ်အစားနှင့် အရသာအမျိုးမျိုးရှိသည့် မျိုးကွဲများတစ်ရာကျော်မျှ ရှိသော်လည်းအဓိကသခွားမွှေး မျိုးနှစ်ခုရှိသည်။
CucumisMelo-ကမ်တာလော့ပ်(cantaloupe)၊ အနံ့မွှေးသောသခွားမွှေးနှင့် ဟန်နီဒူးသခွားမွှေး(honeydew)တို့ဖြစ်ပြီး ယင်းတို့အနက် တစ်မျိုးကိုအများအားဖြင့် ကမ်တာလော့ပ်(သခွားမွှေး)ဟုခေါ်လေ့ရှိသည်။ Cirtrulluslanatus မျိုးမှာအခြားမျိုးဖြစ်ပြီးဖရဲအုပ်စုများကိုကိုယ်စားပြုသည်။
ကမ်တာလော့ပ်အမျိုးအစားများ
ယေဘုယျအားဖြင့် ကမ်တာလော့ပ်မျိုးများသည် ဖရဲမျိုးများထက် ပိုမိုချိုမြပြီး အသားပိုမိုကျစ်လျစ်သည်။ မျိုးစေ့များသည် သီးသန့်အကန့်လိုက်ပါရှိပြီးမစားသုံးခင် အလွယ်တကူဖယ်ရှားနိုင်သည်။
ကမ်တာလော့ပ်မျိုးစစ်စစ်(cantaloupensis မျိုး)တွင် အသားမြောင်းနက်ကာအခွံမာကျောပြီးအကြောများများကနေအသင့်အတင့်အထိပါရှိလျက်လိမ္မော်ရောင်သို့မဟုတ်အစိမ်းရောင် အနံမွှေးသောအသားပါရှိသည်။
သခွားမွှေး(reticulates မျိုး)များသည် ပိုက်ကွက်ပါရှိပြီးအနံ့မွှေးကာအကြောပါရှိခြင်းသို့မဟုတ် မပါရှိကြချေ။ ၎င်းတို့ကိုကျောက်သခွားမွှေး သို့မဟုတ် ကမ်တာလော့ပ်(US)ဟုလည်းခေါ်ကြသည်။
ပါရှန်သခွားမွှေးများ (reticulates မျိုးလည်း) များသည် အနံ့မွှေးသောသခွားမွှေးထက် ပိုမိုကြီးမားပြီးအမှည့်မြန်ကြသည်။ ၎င်းတို့သည် ကြီးပြင်းလာသောအချိန်တွင် နွယ်များလျောကျခြင်းမဖြစ်ပဲတခါတရံတွင် အနံ့မဲ့မျိုးများအဖြစ်ခွဲခြားသတ်မှတ်သည်။
အနံ့မဲ့မျိုးများ(ဆောင်းသခွားမွှေးများ)တွင် ကဆာဘာ(casabas)၊ ခရင်ရှော(crenshaws)နှင့်ဟန်နီဒူး(honeydes)တို့ပါဝင်သည်။အသီးများကြီးမားပြီးရင့်မှည့်မှုနောက်ကျကာရင့်မှည့်ချိန်တွင် ပင်စည်မှလျောကျခြင်းမရှိသဖြင့် ရိတ်သိမ်းချိန်တွင် အနွယ်များကို ဖြတ်တောက်ပစ်ရသည်။ ၎င်းတို့ကိုတလထက်ပို၍ သိုလှောင်သိမ်းဆည်းထားနိုင်သည်။
သခွားမွှေးအမျိုးအစားအားလုံးသည် မျိုးစိတ်တူညီပြီးအလွယ်တကူမျိုးစပ်နိုင်သည်။ ထို့ကြောင့် ယင်းသို့မျိုးခွဲခြင်းသည် အမြဲသက်ဆိုင်မှုမရှိပဲမျိုးရရှိသည့်အရင်းအမြစ်ပေါ်မူတည်၍ ကွဲပြားခြားနားကြသည်။
ကမ်တာလော့ပ်အမျိုးအစားများ
ကမ်တာလော့ပ်(လက်ဝဲ)၊ အနံ့မွှေးသခွားမွှေး(အလယ်)၊ ဟန်နီဒူး(လက်ယာ)
ဖရဲသီးများ
ဖရဲသီးများသည် အရွယ်အစားအမျိုးမျိုးရှိပြီးလုံးဝန်းသည့်ပုံသဏ္ဍာန်မှ ဘဲဥပုံသဏ္ဍာန်အထိအမျိုးမျိုးရှိသည်။အသီးခွံအရောင်များမှာယေဘုယျအားဖြင့် အစိမ်းရောင်ဖျော့ဖျော့မှ အစိမ်းရင့်ရောင်ရှိပြီးအစင်းမပါရှိခြင်းသို့မဟုတ် ပါရှိကြသည်။ အသားသည် ကမ်တာလော့ပ်ထက် အချိုပေါ့ပြီးကျစ်လျစ်မှုနည်းပါးပြီး အများအားဖြင့် အနီရင့်ရောင်၊ အနီရောင် သို့မဟုတ် အဝါရောင်ဖြစ်သည်။ အသီးများသည် ကမ်တာလော့ပ်ထက်ပိုမိုကြီးမားသည်။ အစိမ်းဖျော့အောက်ခံပေါ်ရှိအစိမ်းရင့်အစင်းပါရှိသောဘဲဥပုံအမျိုးအစားများကို ဂျူဗလီအမျိုးအစားများဟုမကြာခဏခေါ်ကြသည်။
အစိမ်းဖျော့ အသီးခွံပါရှိသည့်အမျိုးအစားများသည် ၂၂ ပေါင်မှ ၃၃ ပေါင်အလေးချိန်ရှိကြသောCharleston Grays မျိုးများဖြစ်သည်။ လုံးဝန်း၍ ပိုမိုသေးငယ်ပြီးအသီးခွံတွင် အစင်းကြောင်းပါရှိသောသခွားမွှေးများကိုအများအားဖြင့် Crimson Sweet မျိုးများဟုခေါ်သည်။ အတုံးကြီးများပုံသဏ္ဍာန်သခွားမွှေး များမှာ Royal Sweet သို့မဟုတ် Mirage အမျိုးအစားများဖြစ်သည်။