သခွားမွှေးသီးပေါ်တွင် ပိုက်ကွက်ဖြစ်ပေါ်မှု များပြားစေခြင်း
သခွားမွှေးသီးပေါ်၌ ပိုက်ကွက်ဖြစ်ပေါ်ခြင်း ဆိုသည်မှာပျားဖယောင်းကဲ့သို့ပြောင်တင်းပြီးဆွဲဆောင်မှုရှိသည့် ကန့်လန့်ဖြတ်အစင်းကြောင်းများယှက် နွှယ်လျက်ပိုက်ကွက်ကဲ့သို့အကာအကွယ်ပေးနေသည့်ဖွဲ့စည်းတည်ဆောက် ပုံဖြစ်ပြီးအချို့သခွားမွှေးအမျိုးအစားများ၏ အသီးခွံပေါ်တွင် တွေ့ရှိရသည်။
သီးနှံအာဟာရနှင့်သခွားမွှေးသီးပေါ်တွင် ပိုက်ကွက် ဖြစ်ပေါ်မှု
ဖော့စဖရပ်စ် (P)
ဖော့စဖရပ်စ်နှင့်အထွက်နှုန်း
ဖော့စဖရပ်စ်ကိုအပင်ကြီးထွားသည့်ကာလတလျှောက်လုံးတွင် ကျွေးပေးခြင်းသည် စမှတ်တစ်ခုကိုသေချာစေပြီးနောက် အထွက်နှုန်းမြင့်မားသောသီးနှံပင်ဖြစ်ထွန်းလာစေရေးအတွက် ဆက်လက်ကြီးထွားစေသည်။ ၎င်းသည် အသီးခွံပေါ်တွင် ပိုက်ကွက်ကောင်းစွာဖြစ်ပေါ်လာစေသည့်အပြင် ပိုမိုထူထဲသောအသီးခွံများထုတ်လုပ်ပေးရန်လည်းကူညီထောက်ပံ့ပေးသည်။
ကယ်လ်စီယမ် (Ca)
ကယ်လ်စီယမ်နှင့်အသီးအရည်အသွေး
အသီးသီးချိန်တွင် ကယ်လ်စီယမ်ပမာဏကို ပိုမိုကျွေးခြင်းသည် စိုက်ပျိုးသူများအား သခွားမွှေးသီးပေါ်တွင် ပိုမိုကောင်းမွန်သော ပိုက်ကွက်ဖြစ်ပေါ်လာရေးကို သေချာစေပြီး အအေးဒဏ်ကြောင့်ပျက်စီးမှုကို လျော့ကျစေသည်။
ဘိုရွန် (B)
ကယ်လ်စီယမ်ကဲ့သို့ပင် ဘိုရွန်သည် အသီးခွံပြည့်ဝစုံလင်ရေးကိုထိန်းသိမ်းပေးရာတွင် အဓိကအခန်းကဏ္ဍမှပါဝင်သည်။ ဘိုရွန်ပမာဏကိုကန့်သတ်ထားခြင်းမရှိပါကအသီးခွံသည်ပိုမိုကျုံ့နိုင်ဆန့်နိုင်သောကြောင့် အက်ကွဲခြင်းကိုလျော့နည်းစေပြီးသခွားမွှေးသီးပေါ်တွင် ပိုက်ကွက်ဖြစ်ပေါ်ခြင်းကိုတိုးတက်ကောင်းမွန်စေသည်။