ခရမ်းချဉ်သီးတွင် ပိုတက်စီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း (K)
သက်တမ်းရင့်သော အရွက်များ အပင်တစ်သျှူး မူမမှန်စွာ ဝါသွားကြပြီး နောင်တွင် ဆဲလ်သေခြင်းကို အရွက်၏ အစွန်းများမှ စတွေ့ရသည်။
လက္ခဏာဖော်ပြချက်
သက်တမ်းရင့်သော (အရွက်ရင့်များ) အရွက်များ အပင်တစ်သျှူး မူမမှန်စွာ ဝါသွားကြပြီး နောင်တွင် ဆဲလ်သေခြင်းကို အရွက်၏ အစွန်းများမှ စတွေ့ရသည်။ ဆိုးဝါးစွာ အာဟာရချို့တဲ့ပါက အရွက်များ၏ အတွင်းပိုင်း ရွက်ကြောဧရိယာများလည်း ဆဲလ်သေခြင်း ဖြစ်ပေါ်သည်။ အဝါရောင်အပင်တစ်သျှူးမူမမှန်ဖြစ်သည့် ဧရိယာအတွင်း အဖြူရောင်သန်းသည့် ဆဲလ်သေစက်များ ဖွံ့ဖြိုးလာသည်။
ချဉ်သောမြေများ (မြေချဉ်ငန်ဓာတ်နိမ့်ခြင်း)၊ သဲဆန်သော သို့မဟုတ် ဖွယ်သောမြေများ (မြေကြီးတွင် စိမ့်ဝင်ပျော်ဝင်ခြင်း)၊ ခြောက်သွေ့သော အခြေအနေများ၊ မိုးရွာသွန်းမှုများခြင်း (မြေကြီးတွင်စိမ့်ဝင်ပျော်ဝင်ခြင်း)၊ သို့မဟုတ် အလွန်အကျွံ ရေသွင်းခြင်း၊ မာကျစ်သော ရွှံ့စေး (ရွှံ့စေးဓာတ်သတ္တုများသော) မြေများ၊ သိုမှီးထားသော ပိုတက်စီယမ်နည်းသော မြေများ၊ မဂ္ဂနီစီယမ် ကြွယ်ဝသော မြေများတွင် ပိုတက်စီယမ် အာဟာရ ချို့တဲ့မှု ပိုမိုဆိုးဝါးစေသည်။
ပရိုတိန်းမဟုတ်သောအင်ဇိုင်း လုပ်ဆောင်ချက်များ၊ ပရိုတိန်း ပေါင်းစည်းဖြစ်ပေါ်ခြင်း၊ လေရှူပေါက် လုပ်ဆောင်ချက်၊ အရွက်တင်းအား စွမ်းရည်၊ သကြားပါဝင်မှု အဆင့်အတွက် အရေးကြီးသည်။
ဖြစ်စေသည့်အကြောင်းဖော်ပြချက်
အရွက်များတွင် ပိုတက်စီယမ်အာဟာရချို့တဲ့ခြင်း - အလွန်အမင်း မြေငန်ခြင်းသည် ပိုတက်စီယမ်အာဟာရ ဆင်တူသောချို့တဲ့မှုလက္ခဏာများကို ဖြစ်စေပြီး ထိုသို့ဖြစ်ခြင်းကို အာဟာရဖျော်ရည်၏ ဆားဓာတ်ပမာဏကို တိုင်းတာခြင်း (EC) ဖြင့် ထိန်းချုပ်နိုင်သည်။