
ခရမ်းချဉ်သီး ပုံသဏ္ဍာန်ပျက်သွားခြင်း
Symptoms
အသီးထိပ်ပုတ်မှု (BER) အနည်းငယ်ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်။ ပို၍ပြင်းထန်စွာ ချို့တဲ့သောအပင်တွင် ရင့်မှည့်နေသော အသီး၏ထိပ်ဖျားပိုင်းတွင် အမည်းရောင် ချိုင့်ကွက် နေရာများ တွေ့ရပါသည်။ ထိုနေရာသည် အသီးကိုဆန့်ကျင်၍ ထူးထူးခြားခြားချွန်ထွက်နေပါသည်။ အသီးများသည် အရွယ်မတိုင်ခင် ရင့်မှည့်နေပြီး ဈေးကွက်မဝင်ပါ။
Reason
ကယ်လ်စီယမ်ချို့တဲ့ခြင်း အသီးတွင် ကယ်လ်စီယမ် ချို့တဲ့မှု လျှင် အသီးထိပ်ပုတ်ရောဂါ (ဘီအီးအာ) ဟု ခေါ်ပါသည်။ အသီးတွင် ကယ်လ်စီယမ် ပါဝင်မှု (၀.၀၈) ရာခိုင်နှုန်းအောက်လျှော့နည်းစွာ ပါဝင်လျှင် ဘီအီးအာ ဖြစ်ပေါ်လာပါသည်။( ကျန်းမာသန်စွမ်းသော အသီးတွင် ကယ်လ်စီယံဓာတ် ၀.၁၂-၀.၂၅) ရာခိုင်နှုန်း ပါဝင်ပါသည်)
ရေရရှိမှု လျှော့နည်းလျှင် နှင့် အသီးသို့ ကယ်လ်စီယမ်ထောက်ပံ့မှု ကန့်သတ်ခြင်းခံရလျှင် ဘီအီးအာ ကို ဖြစ်ပေါ်စေပါသည်။